Testisivu

Partiolippukunta Tavastit ry on perustettu vuonna 1983.

Tavastit toimii Hämeenkylän kirkon alakerrassa omalla kolollaan. Tavasteja on lippukunnassa noin 100 ja he ovat Linnaisista, Vapaalasta, Varistosta, Askistosta, Hämeenkylästä, Pähkinärinteestä sekä Hämevaarasta. Tavastit kuuluvat Suomen Vapaa Partioryhmään (SVPR).

Lippukunnassa on kolme sudenpentulaumaa, kolme seikkailijavartiota, kolme tarpojavartiota ja kaksi samoajavartiota. Tavasteissa myös vaeltajat ja aikuiset osallistuvat ajoittain oman ikäkautensa partiotoimintaan. Sudenpenturyhmää kutsutaan laumaksi ja seikkailija- ja tarpojaryhmiä vartioiksi.

Jokaisella ikäkaudella on oma kokousilta kerran vikossa. Tavastit järjestävät omia retkiä ja leirejä sekä osallistuvat muiden partiotahojen järjestämille retkille, leireille ja tapahtumille. Tavastien jäsenille toiminnasta kertoo viikottainen uutiskirje, Tavastiviesti, jossa ilmoitetaan tulevista tapahtumista, mahdollisista kokousaikojen muutoksista ja paljon muuta.

Elämänpuu

Lippukunnan tunnus

Lippukunnan tunnus on elämänpuu, jonka ylemmät sakarat päättyvät liljaan ja apiloihin.

Lippukunnan päävärit: punainen ja valkoinen

Nimi ”Tavastit” juontuu Hämeenkylän ”Tavastby” nimestä. Suomalaisen muinaisaatelisen Tawast suvun vaakuna oli punaisella kilvellä hopeinen haarniskoitu käsivarsi. Tästä vaakunasta ja varmaan myös Hämeen väreiksi omaksutuista punaisesta ja valkoisesta muodostui lippukunnan värit.

Huuto

Tatat-ta-ta-tat-Tavastit!
Hähäh-hä-hä-häh-Hämeenkylä!
V-A-N-T-A-A! Vantaa!

Huivi

Tavastien vartiolaisten huivi on punavalkoinen, ja se ommellaan itse tarkkojen mittojen mukaan. Sudenpentujen huivi on sininen ja sen saa ostaa valmiina Scandinavian Outdoorista tai Partioaitasta.

Puna-valkoisessa huivissa toistuu lippukunnan päävärit ja lippukunnan tunnus ns. nauhamuodossa

Partioasu

Tavasteissa tytöillä sininen ja pojilla ruskea partiopaita. Sudenpentujen partiopaita on yksivärinen tummansininen collegepaita.

Virallisissa tilaisuuksissa, kuten itsenäisyyspäivän lipunnostossa, pukeudumme partiopaitaan, partiohuiviin sekä tummaan alaosaan: tytöillä tummansininen hame ja tummat sukkahousut, pojilla tummat housut. Jalkineina mustat kengät.

Partiomerkit

Partiopaitoihin kiinnitetään lippukunnan ja aluejärjestöjen tunnuksia, eri ikäkausien tunnuksia ja suoritusmerkkejä. Runsaimmin merkkejä keräävät tietenkin sudenpennut.

Tavastien merkkiohje on kätevästi yhdessä paketissa. Lataa se tästä.

Jos tarvitset apuja jonkun merkin kanssa mitä ohjeessa ei näy, kysy apuja ryhmän vetäjältä tai muulta johtajalta.

Ansiomerkit

Ansiomerkeillä kiitetään ja kannustetaan partiolaisia. Tavasteille myönnetään omia, lippukunnan perustajan suunnittelemia, merkkejä sekä esim. SVPR:n ansiomerkkejä

Tavastien tyypillisimmistä merkeistä ja ansioperusteista tehty kooste löytyy kololta. Lippukunnan hallitus päivittää koosteen tarpeen mukaan.

Yksi erikoisimman merkeistä on ylioppilaalle tai valmistuneelle myönnettävä koru (kaulariipus tai solmioneula), jossa tyylitellyn liljan ja apilan lisäksi turkiskoroa kuvaava tunnus. Turkiskoro on mm. Hämeenkylän seurakunnan vaakunassa kuvaten muinaisten hämäläisten turkiskauppaa Hämeenkylässä.

Lippu

Tavastien kantolippu on rakuunalippu. Lipun tunnuksena on punainen yrjönristi, jonka päällikkeenä on havujen reunustama Vantaan vaakuna. Lippua reunustavat helmenharmaat hapsut. Lipun suunnitteli lippukunnan perustaja Kari K. Laurla ja sen valmisti Tiina Vepsäläinen.  Lippukunnan lippu naulattiin ja vihittiin käyttöön 22.11.1984.

Lippukunnalla on historiansa aikana ollut muitakin lippuja ja viirejä (komentoliput, leirinjohtajan viiri jne.). Leireillä käytetty ns. salkolippu, pohjautuu lippukunnan valkopunaiseen huiviin. Lippu on yksinkertaisempi ja helpompi valmistaa. Valitettavasti salkolippulippu on kadonnut.

Viirit

Tavasteilla värikkäät tunnukset ovat vartioiden. Vartioiden värejä käytetään viireissä ja kolon kaappien ovissa. Jokaisella vartiolla sekä sudenpentulaumalla on oma tunnuksensa, sekä viirinä että vaakunana. Nämä tunnukset on painettu myös hihamerkkeihin.

Kololla jokaiseen kaapinoveen on kiinnitetty oma vaakuna, joka merkitsee sen kaapin käyttötarkoitusta. Harvoilla laulukirjakaapeilla, saati siivouskaapeilla on omat heraldiset tunnuksensa; sinisellä pohjalla hopea kuvio.

Tunnukset on suunnitellut ja piirtänyt lippukunnan perustaja K2V.

Kolo

Tavastien kolo Hämeenkylän kirkon alakerrassa on tiivis ja  tunnelmallinen. Kolon erikoinen toteutus houkuttelee ajoittain myös vierailijoita.

Koivusissit

Vuoden 2019 lopussa Partiolippukunta Koivusissit ry muutettiin Partiolippukunta Tavastien tukiyhdistykseksi. Yhdistyksen nimeksi annettiin ”Partiotuki Koivusissit Ry”.

Partiotuki Koivusissit omistaa Karkkilassa Tavastien käytössä olevan Tuohituvan. Kannatusyhdistyksen tärkeimpiä tehtävä onkin kehittää ja ylläpitää Tuohitupaa.